Hopp til hovudinnhald

Naturparadokset

Bokbad: Om naturen vi mister og hvordan vi kan få den tilbake

Naturtap er blitt et tema mange er blitt oppmerksomme på, blant annet etter NRKs tv-serie Oppsynsmannen v/Bård Tufte Johansen. I en av episodene møter vi Marit Beate Kasin, forfatter, hundekjører og journalist i avisa Valdres. Hun har på nært hold sett hvordan naturen bygges ned og dyrene forsvinner. Sjelden har vel en bok vært mer aktuell og føltes mer presserende.

Marit Beate Kasin blir bokbadet av Alice Gudheim. 

Velkomen!

TID: Torsdag 23. mai 2024 kl. 19
STED: Valdres Folkemuseum
ARR: Naturvernforbundet i Valdres og Valdresmusea 

Om boka

Har nordmenns hyttedrøm blitt naturens mareritt? Leseren blir med forfatter Marit Beate Kasin til fjells og observerer hvordan hyttebygging, alpinanlegg og veier fortrenger villreinen fra dens områder. Det er snart ikke noe villmark eller naturskog igjen i Norge. Selv om man har lovfestet skogens unike artsmangfold, hugges de verneverdige trærne ned, og antallet rovdyr holdes på et kritisk lavt nivå.

Vårt overforbruk av naturressurser har ført oss inn i klimakrisen, som vi nå forsøker å løse ved å bygge vindkraftanlegg. Slik raserer vi uberørte områder. Naturparadokset er en vandring i interessemotsetninger og truet natur. Forfatteren avdekker gapet mellom intensjoner og praksis.

Er det mulig å restaurere tapt natur? Kasins rørende møte med fjellrevvalpene viser at den tidligere utrydningstruete arten nå er tilbake i norsk fauna.

Om forfatteren

Marit Beate Kasin, født i 1983 på Notodden: Noen av hennes tidligste minner er fra å ligge i en pulk bak hundene, mens foreldrene gikk på ski foran: hun husker hvordan trekronene, stjernehimmelen og farten til hundene gjorde et dypt inntrykk.

I 2008 flyttet hun til Valdres, drevet av drømmen om å leve til fjells, i et snørikt område med eget hundespann. Siden den gang har hun tilbakelagt omtrent 75 000 kilometer med hundeslede. Det tilsvarer nesten to ganger rundt jordens ekvator. Etter å ha blitt norgesmester i langdistanse hundekjøring i 2016, debuterte hun som forfatter med boken "Vinterdans - 1000 kilometer. 14 hunder. Én kvinne" i 2018.

Som journalist har hun fulgt mange politiske møter opp gjennom årene, og sett hvor svak stemme naturvern har i møte med kapitalkreftene. Og i 2021 tok engasjementet for naturen en ny retning da hun ledet graveprosjektet "Hytteparadokset" i avisen Valdres. Prosjektet, som undersøkte miljøkonsekvensene av den norske hyttedrømmen, åpnet øynene hennes omfanget av naturtap i Norge og har nå resultert i boken Naturparadokset

«Når jeg ikke skriver eller er ute med sleden, finner du meg ofte på løpeturer i fjellet eller skogen, steder som fyller meg med inspirasjon og energi. For meg handler livet om å skape en balanse mellom å fortelle viktige historier og å faktisk leve dem.»

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1