Bautahaugen samlinger
Valdresmusea AS
Tyinvegen 27, 2900 Fagernes
Telefon (+47) 61 35 99 00
E-mail: info@valdres.museum.noAktiviteter på Bautahaugen i 2017

Sommersesongen på Bautahaugen går fra 24. juni til 13. august. Åpningstid er onsdag til søndag klokka 12.00–16.00. I åpningstida stiller Valdresmusea med omvisar, medan venneforeninga serverar kaffi og vaflar. Laurdagar blir det servert forskjellig tradisjonsmat. Se elles Valdresmusea sin aktivitetskalender. Aktivitetsdager i 2017:


26.04. Draktskikken i Sør-Valdres, foredrag v/Magny Karlberg
24.06. Utstillingsåpning: Frå omgangsskule til ungdomsskule
24.06.-13.08 Sommarope med omvisingar, utstilling, servering av kaffi og vaflar. Temalaurdagar med tradisjonsmat
09.09
Hedalsmadonnaen, foredrag v/Elisabeth Andersen, Norsk institutt for kulturminneforskning
30.09. Skummeltur, målgruppe under 10 år
November: Rosemåling i Sør-Aurdal, foredrag v/Knut Øystein Bakken

03.12. Lysfest og julemarknad
29.12. Gammeldags juletrefest på Søre Lokale

Det kan bli endringar og fleire aktivitetar kan komme til. Følg med på www.hedalen.no

 

Aktiviteter på Bautahaugen i 2016

Sommersesongen på Bautahaugen går fra 25. juni til 14. august. Åpningstid er onsdag til søndag klokka 12.00–16.00. I åpningstida stiller Valdresmusea med omvisar, medan venneforeninga serverar kaffi og vaflar. Laurdagar blir det servert forskjellig tradisjonsmat. Se elles Valdresmusea sin aktivitetskalender. Aktivitetsdager i 2016:

25.06 Utstillingsåpning: Barndom
25.06-14.08 Sommarope med omvisingar, utstilling, servering av kaffi og vaflar. Temalaurdagar med tradisjonsmat
04.12. Lysfest og julemarked
29.12. Gammeldags juletrefest

Det kan bli endringar og fleire aktivitetar kan komme til. Følg med på www.hedalen.no

 

Utstillingar i 2016

Sommarutstilling på Bautahauglåven 2016

Barndom
Bautahaugens venner har i år laga utstilling om barndom. Utstillinga handlar om kvardagsliv, klede, leikar og skule. Utstillinga er ein vandring gjennom barndomstida nokre år tilbake. Da var det ikke var så mange leikar og klede som ungane har i dag. Bautahaugens venner presenterar har plukka fram både gjenstandar, bilete og og små tidstypiske detaljar fra vekeblad, songar og bøker. 

Utstillingar i 2015

Sommerutstilling på Bautahauglåven 2015

Mamelukker og snøreliv
- Underklær for kar og kvinnfolk


For omlag 150 år sia var det ikke vanlig med undertøy. Folk gikk mye i ullklær om vinteren. Kara kunne ha ei trøye omlag som dagens bunadskjorte og knebukse med ullhoser. Kvinnfolka gikk i sid stakk uten noe annet under. Trøya til kvinnene ble ofte laget lenger enn den til kara. Om vinteren var det viktig å ha flere stakker utapå hverandre. Lange ullstrømper måtte til for å holde kulda ute.

På 1880- tallet kom nye strømninger fra utlandet og bomullstøyer ble mer vanlig blant folk.  Man sydde mamelukker, og karfolk fikk underbrok. Den var ikke så fint pynta med blonder som det kvinnfolka ville ha. Kvinnene sydde seg enkle liv, og trøyene ble forlenga til underkjoler. Kara brukte hosoband for å feste strømpene under kneet. Moten forandra seg, og det ble fornemt med smal midje på damene - vepsetalje. Da kom snørelivet. Et liv med snorer som kunne strammes og holde inne!

Rundt 1900 kom nattserk for karer og nattkjole for kvinnfolk. Nattlue brukte man også. Før den tid lå man naken under skinnfellen. 1910-20. På denne tida ble undertøy for alle mer vanlig. Man kunne få kjøpt noe i butikkene, men det meste ble sydd eller strikka heime. Barna fikk strikka plagg som ulltrøyer, ullbukser og underskjørt. Undertøy til barn likna på de voksnes.

1930: Trikotasjen kom med strikka stoff, som lettere kunne sys til underbukser. Løse stropper til å feste strømpene med. Jentene hadde bånd til strømpene. De fleste kvinner brukte liv med knapper og strikk, og underbukser med bein. Menn fikk strikk under kneet og stropper til å feste knestrømpene med. Silkestrømper var bare for de rike. De hadde søm bak, og den måtte være snorrett. Hofteholdere med hekter foran ble brukt og stropper ned til strømpene.

1940: Stoff ble mangelvare. Symaskina kom fram igjen og man sydde om. 1950: Motevisning av bysteholderen i Paris. Den ble meget populær. Hofteholderen likeså. Kara fikk kvit bomullsmakko. Nylonstrømpene ble mer vanlige og ikke så dyre. 1960: Helsetrøyas storhetstid for kara. Ullbukser med lange bein. 1970: Strømpebuksa så verdens lys.  BH og holdinntruser ble vanlig. Kara fikk boxer og superundertøy. Og alle et behageligere liv.

 

Utstillingar i 2014

Sommaren 2014 inviterer Vennelaget for Bautahaugen Samlinger til to spennande utstillingar: "Sju slag" og "Sofaputer forteller historie". Om den siste utstillinga, skriv vennelaget følgjande: "Vi vil gjerne vise fram ulike teknikker og mønster, og samtidig ta med litt historie fra sofaputenes opprinnelse. Putene vi viser er tilvirka i mange forskjellige teknikker. Vi kan se vevde puter og puter som er hekla og strikka, og vi har puter som er sydd/brodert i hardangersøm, klostersøm, diamantsting, plattsøm, og broderte puter med villblomster og roser. På mange er det brukt plantefarga garn, noen er laget av heimespunnet garn av saueull, og vi har også pute av kashmir-ull, av geit.

Noen av putene i utstillinga er fra første del av 1900-tallet, og vi har ellers et gjennomsnitt av puter fra hele det siste århundre. Hedebosøm var vanlig fra århundreskiftet, og vi viser et bilde av denne teknikken. Som vi kan se av farger og mønstre, har ulike epoker har hatt forskjellige uttrykk, så det som var populært tidligere, er kanskje ikke like aktuelt i dag.

"Sju slag" er ei utstilling om kakeboksar og gamle kakeoppskrifter. Les meir om utstillingane (og sjå bilete) etter opninga.   

 

 

Utstillingar i 2013

"Fra vogge til grav" 

I høve 850-årsjubileet for stavkyrkja i Hedalen har vennelaget for Bautahaugen laga ei flott utstilling om klede og tradisjonar knytt til dåp, konfirmasjon, bryllaup og gravferd. 

Kyrkja er ein viktig kulturberar. Gjennom tida har skikkane og sedene knytt til dei religiøse praksisane, endra seg mykje. I utstillinga «Fra vogge til grav» får vi innblikk i korleis klede og tradisjonar knytt til dei viktigaste høgtidene i livet, har endra seg gjennom tidene. Utstillinga blir vist i Liesstuggua, Brakadokka og låven på Bautahaugen, og er open onsdag – sundag kl. 12.00–16.00 heile sommaren. Sjå elles vedlagt informasjonshefte om utstillinga.

 

 

Utstillingar i 2012

"Votter - fra gammel tradisjon til moderne hobby"  

I Norge er votten en selvfølgelighet. Første vinterdag, 14. oktober, merkes på primstaven med en vott. Ordet vott kommer fra det norrøne vǫttr, som er i slekt med vante, et ord som igjen kommer fra det germanske ordet for ”å vinde”, ”tvinne” og ”sno” (want var i eldre tysk og nederlandsk betegnelse på vevd tekstil eller klede).

Vi finner historien om votten langt tilbake og vikingene vet vi hadde votter av vadmel, som er tova ull. Votter og hansker var også vanlig i middelalderen, men da var hanskene vanligvis et høystatusfenomen, og avbildet som hvite. Votter, derimot, ble brukt av lavklassefolk, både som arbeidsvotter og til penbruk.

Gjennom vinteren 2011/2012 har medlemmer i vennelaget arbeidet iherdig for å få på plass årets sommerutstilling. Votter er utlånt fra fjern og nær og tekster om historikk og bruk er skrevet. Publikum kan bare glede seg, for gjenkjennelsesaspektet ved utstillinga er stort. Høytidlig åpning lørdag 7. juli på Bautahaugen.   

 


Utstillingar i 2011

"Je æ itte påkledd utta førkle"

Laurdag 9. juli opna utstillinga ”Je æ itte påkledd utta førkle”, på Bautahaugen i Hedalen. Utstillinga inneheld ei stor og variert samling forkle, velvillig utlånt frå kvinner og menn frå heile Hedalen. Samen med tekst og bilete fortel utstillinga historia om eit av våre mest umiskjennelege kvinneplagg gjennom tidene – forkledet.

Det er ikkje berre spekteret av farger og former, flid og handverk som imponerer. Like mykje er dette forteljinga om kvinner i varierande sosiale og økonomiske posisjonar og arbeidsmessige kontekstar. Her er tenestejenter og husstellærarar, gardkjerringar og fattigfolk. Mangfaldet av forklede fortel derfor om mangfaldet av kvinnearbeid og om mangfaldet av kledeskikkar gjennom dei siste hundre åra. 
 
Utstillinga er profesjonelt utført og står seg fint i det nye utstillingslokalet på Bautahaugen. Plakatane er designa og utforma av firmaet Velour. Konsis Trykk har produsert platene. Slik ynskjer Valdresmusea å setje lik standard for utstillingsarbeid ved alle avdelingane.  
 
Utan innsatsen frå frivillige lag og organisasjonar, hadde det ikkje vore mogleg for Valdresmusea å gjennomføre utstillingar, arrangement og tiltak – i den grad vi ser i dag. Valdresmusea har god dialog med vennelaget for Bautahaugen og håpar på like godt samarbeid i åra som kjem. Allereie i august opnar vi ei ny utstilling – Ikon. Gjennom ti store fotografi fortel 8.-klassingar frå heile Valdres om kva dei meiner er viktige kulturminne. 

  
Frå utstillinga                                                       Høgtidleg opning

 

 

18. oktober kl. 19:00Kantele og langeleik28. oktober kl. 18:00Den handskrivne songsamlinga