Valdresmusea AS
Tyinvegen 27, 2900 Fagernes
Telefon (+47) 61 35 99 00
E-mail: info@valdres.museum.noWergeland og folkemusikken

Publisert 29/09/2015

”Hvad vil du i din Moders Gaard, som glemt har hennes Qvæde?”
  - Henrik Wergeland og en nasjonal musikkultur

I skrift og tale la Henrik Wergeland (1808–1845) for dagen synspunkter på musikkens område som kom til å få betydning i samtid og ettertid: Musisk oppdragelse er en forutsetning for at gode krefter kan utfolde seg i et samfunn, mente han. Hvilke pedagogiske virkemidler kunne tas i bruk for å frigjøre og utvikle de ressursene han så i folket, slik at innbyggerne ble skikket til å delta i samfunnslivet som ansvarsbevisste borgere? Å være forankret i egen kultur, å kjenne sin ’Moders Qvæde’ var en forpliktelse og en forutsetning for trygg identitet. Kjennskap til og respekt for den nasjonale kulturarven måtte opparbeides, og folkemusikk måtte vernes om, samles inn og løftes fram i lyset.

Onsdag 7. oktober holder forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, Anne Jorunn Kydland, foredrag om Henrik Wergeland og hans forhold til den norske folkemusikken. Musikalske innslag og presentasjon av langeleiken etter Henrik Wergeland undervegs i programmet.

Det er Vennelaget for Valdres Folkemuseum, i samarbeid med Valdresmusea, som har invitert Anne Jorunn til å holde foredrag denne kvelden. Foredraget varer cirka en time og det blir anledning til å stille spørsmål etter foredraget. Inngang kr 50.

8. november kl. Konsert med Waaler Værvågen og Andsnes11. november kl. 18:00Henrik Wergeland og folkemusikken